Biochemické vlastnosti bakterií (tzv. „Pestré řady“) |
indol | laktóza | sacharóza | manitol | glukóza | ureáza | Simons | SIM |
+ | - | + | - | + | - | + | - | + |  | - | + | - | + | - | + | - | HS |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Poznámky
1. | Test na produkci indolu - Kovácsovo činidlo (podobné Ehrlichovu činidlu); test je pozitivní při přítomnosti červené vrstvičky na hladině |
2-4. | Test štěpení (utilizace) laktózy, sacharózy a manitolu - indikátorem je bromthymolová modř |
5. | Test štěpení glukózy - ve Wassermanově zkumavce (je široká), v ní menší zkumavka - tzv. „plynovka“ - pokud je v ní bublina vzduchu, znamená to, že bakterie štěpí glukózu za vzniku plynu |
6. | Test na produkci ureázy (tzn. schopnost štěpit močovinu) - zkumavka s šikmo nalitým agarem obsahujícím močovinou, indikátorem změny pH je fenolová červeň |
7. | amoniumcitrát (Simons) |
8. | SIM agar - pokud je zákal jen kolem vpichu, bakterie je nepohyblivá (nebo byla její pohyblivost nějakým způsobem ovlivněna); pokud je zákal v celém objemu agaru, bakterie je pohyblivá (např. Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, etc.); dále se na tomto agaru testuje produkce sirovodíku - ten zde tvoří černé sraženiny
|
|
|